Trufle z Mandarynką
"Jeśli chodzi o czekoladę, opór jest daremny." - Regina Brett
Składniki na 30 trufli:
200 g gorzkiej czekolady 80%
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
2 mandarynki
30 g gorzkiej czekolady startej na średnich oczkach do obtoczenia trufli
Wykonanie:
Śmietankę wraz z aromatem waniliowym podgrzewamy w rondelku doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki, wsypujemy przełamane tabliczki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Przekładamy do małej miski lub pojemnika wyłożonego pergaminem. Przykrywamy i odstawiamy do wychłodzenia na blat na ok. 1,5 godziny.
Mandarynki obieramy ze skórki, usuwamy pestki, rozdzielamy na pojedyncze cząstki i każdą kroimy na pół. Gdy masa jest plastyczna, zaczynamy formować trufle. Nabieramy łyżeczką ok. 10-11 g masy, którą rozpłaszczamy na dłoni i wkładamy do środka po jednym kawałku przekrojonych cząstek mandarynek. Sklejamy ją formując kulkę i obtaczamy we wiórkach startej czekolady.
Pozostaje już tylko cieszyć się smakiem i aromatem.
