Śledzie w Śmietanie z Kiszonym Ogórkiem
Składniki na 4 porcje:
500 g płatów śledziowych z oleju, ewentualnie z octu
1 cebula ok. 150 g po obraniu
2-3 ogórki kiszone ok. 200 g
1 duża, gęsta śmietana 18% - 330 g
2 pełne łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
20 ml octu jabłkowego 6%
1,5 szklanki wody
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Filety śledziowe przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w podłużne piórka, a ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy wodę. W rondelku podgrzewamy wodę z octem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Po zagotowaniu wrzucamy cebulę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki według uznania, przekładamy do salaterki i dodajemy cebulę oraz ogórki. W osobnej misce mieszamy śmietanę, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną śmietaną zalewamy śledzie z cebulą i ogórkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Rewelacyjne danie nie tylko na święta.
Jak Gotować To Z Nami (Facebook)
.jpg)