Śledzie w Śmietanie z Kiszonym Ogórkiem



"Jeśli chcesz złowić więcej ryb, użyj więcej haczyków." - George Allen, Sr.

 

Składniki na 4 porcje: 

 

500 g płatów śledziowych z oleju, ewentualnie z octu

1 cebula ok. 150 g po obraniu

2-3 ogórki kiszone ok. 200 g

1 duża, gęsta śmietana 18% - 330 g

2 pełne łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

20 ml octu jabłkowego 6%

1,5 szklanki wody

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego 

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

 

Wykonanie: 

 

Filety śledziowe przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w podłużne piórka, a ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy wodę. W rondelku podgrzewamy wodę z octem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Po zagotowaniu wrzucamy cebulę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki według uznania, przekładamy do salaterki i dodajemy cebulę oraz ogórki. W osobnej misce mieszamy śmietanę, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną śmietaną zalewamy śledzie z cebulą i ogórkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Rewelacyjne danie nie tylko na święta.

  

Jak Gotować To Z Nami (Facebook)