Kurczak z Dynią
"Jeśli masz wzgląd na pory roku, gotowanie będzie zawsze w harmonii z naturą." - Dan Barber
Składniki na 4-5 porcji:
500 g fileta z kurczaka
400 g dyni hokkaido ze skórką po wydrążeniu miąższu
200 g białej cebuli
170 g zielonej papryki
2 łyżki masła klarowanego
100 ml bulionu (np. pół kostki rosołowej z dobrym składem, rozpuszczonej w gorącej wodzie)
2,5-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka "Złocista"
0,5 łyżeczki soli
3 szczypty pieprzu
10 ml soku z cytryny
50 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Fileta kroimy na małe kęsy, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i gotujemy na parze ok. 15 minut. Fileta można również usmażyć na dowolnym tłuszczu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy na grube piórka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę na średniej mocy ok. 5 minut. Dodajemy dynię oraz paprykę, przykrywamy smażąc przez 5-7 minut. Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy i podgrzewamy pod przykryciem kolejne 5 minut. Zalewamy wszystko bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i na chwilę przykrywamy do momentu, aż dynia będzie miękka. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny i od razu polewamy. Mieszamy całość i sprawdzamy smak. Pyszne danie z patelni na jesienne dni.
Jak Gotować To Z Nami (Facebook)
.jpg)