Kurczak z Dynią


 "Jeśli masz wzgląd na pory roku, gotowanie będzie zawsze w harmonii z naturą." - Dan Barber

 

Składniki na 4-5 porcji: 

 

500 g fileta z kurczaka

400 g dyni hokkaido ze skórką po wydrążeniu miąższu 

200 g białej cebuli

170 g zielonej papryki

2 łyżki masła klarowanego

100 ml bulionu (np. pół kostki rosołowej z dobrym składem, rozpuszczonej w gorącej wodzie)

2,5-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka "Złocista"

0,5 łyżeczki soli

3 szczypty pieprzu

10 ml soku z cytryny

50 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie: 

 

Fileta kroimy na małe kęsy, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i gotujemy na parze ok. 15 minut. Fileta można również usmażyć na dowolnym tłuszczu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy na grube piórka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę na średniej mocy ok. 5 minut. Dodajemy dynię oraz paprykę, przykrywamy smażąc przez 5-7 minut. Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy i podgrzewamy pod przykryciem kolejne 5 minut. Zalewamy wszystko bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i na chwilę przykrywamy do momentu, aż dynia będzie miękka. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny i od razu polewamy. Mieszamy całość i sprawdzamy smak.  Pyszne danie z patelni na jesienne dni.

 

Jak Gotować To Z Nami (Facebook)