Deser Orzechowy z Wiśniami
"Myślisz, że nie masz już miejsca na kolejny kęs, ale nadal nie możesz się oprzeć." - Elyssa Friedland
Składniki na 2 pucharki:
Kruszonka:
100 g mieszanki orzechów np. orzechy laskowe, nerkowca, prażone migdały
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
1 łyżeczka płynnego miodu np. lipowego lub kwiatowego
Masa serowa:
200 g mielonego twarogu sernikowego
50 g masła orzechowego
1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady 80%
1 łyżeczka płynnego miodu
Wiśnie:
300 g mrożonych wiśni bez pestek
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
40 ml śmietanki kremówki 30%
30 g gorzkiej czekolady 80%
1 łyżeczka posiekanych orzechów do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy miksujemy w malakserze, dodajemy cynamon, aromat waniliowy, miód i mieszamy. Otrzymaną kruszonkę przekładamy na spód pucharków. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy masło orzechowe, startą czekoladę oraz miód. Dokładnie mieszamy i wykładamy na kruszonkę.
Mrożone wiśnie przekładamy do garnka, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem na boki. Odkrywamy pokrywkę i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika, odlewamy 1/3 szklanki soku i dokładnie mieszamy z żelatyną. Następnie przelewamy z powrotem do garnka z wiśniami i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy miód i schładzamy w lodówce. Wiśnie można dać na kilka minut do zamrażalnika, aby przyspieszyć proces stężenia. Stężone wiśnie wykładamy na masę serową.
Aby zrobić polewę, podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Polewamy nią wiśnie i posypujemy posiekanymi orzechami.
Życzymy smacznego.
Jak Gotować To Z Nami (Facebook)
