Deser Orzechowy z Wiśniami

 

"Myślisz, że nie masz już miejsca na kolejny kęs, ale nadal nie możesz się oprzeć." - Elyssa Friedland

 

Składniki na 2 pucharki: 

 

Kruszonka:

100 g mieszanki orzechów np. orzechy laskowe, nerkowca, prażone migdały

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego

1 łyżeczka płynnego miodu np. lipowego lub kwiatowego 

 

Masa serowa:

200 g mielonego twarogu sernikowego 

50 g masła orzechowego

1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady 80%

1 łyżeczka płynnego miodu

 

Wiśnie:

300 g mrożonych wiśni bez pestek

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżeczki żelatyny

 

Polewa:

40 ml śmietanki kremówki 30%

30 g gorzkiej czekolady 80%

1 łyżeczka posiekanych orzechów do dekoracji

 

Wykonanie: 

 

Orzechy miksujemy w malakserze, dodajemy cynamon, aromat waniliowy, miód i mieszamy. Otrzymaną kruszonkę przekładamy na spód pucharków. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy masło orzechowe, startą czekoladę oraz miód. Dokładnie mieszamy i wykładamy na kruszonkę. 
Mrożone wiśnie przekładamy do garnka, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem na boki. Odkrywamy pokrywkę i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika, odlewamy 1/3 szklanki soku i dokładnie mieszamy z żelatyną. Następnie przelewamy z powrotem do garnka z wiśniami i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy miód i schładzamy w lodówce. Wiśnie można dać na kilka minut do zamrażalnika, aby przyspieszyć proces stężenia. Stężone wiśnie wykładamy na masę serową. 
Aby zrobić polewę, podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Polewamy nią wiśnie i posypujemy posiekanymi orzechami.
Życzymy smacznego. 

 

Jak Gotować To Z Nami (Facebook)