Pasta z Wędzonej Makreli
"Miałem takie przepisy, które mówiły: zrób to, zrób tamto. Kto ustala te zasady?" - Emeril Lagasse
Składniki:
1 wędzona makrela ok. 320-330 g
1 czerwona papryczka ok. 20 g
1 jajko
45 g cebuli
2 łyżki startego żółtego sera
2 pełne łyżki majonezu
2 pełne łyżeczki musztardy
3 mniejsze kiszone ogórki ok. 90 g
sól, pieprz
Wykonanie:
Obieramy makrelę z ości i rozdrobnione części przekładamy do miski. Gotujemy jajko na twardo ok. 7-8 minut. Cebulę, ogórki, papryczkę i jajko kroimy w drobną kostkę, i przekładamy do makreli. Dodajemy wiórki startego sera i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, łącząc z musztardą i majonezem.
Doskonała pasta na kolację lub śniadanie.
