Gulasz z Udźca Indyka

 


"Podatki istniały nawet przed gulaszem." - William Goldman

 

Składniki na 4 porcje: 


1 kg udźca z indyka bez kości

3 cebule ok. 500 g po obraniu

2 łyżki masła klarowanego 

3 ząbki czosnku ok. 20 g

1 łyżeczka soli 

1 płaska łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki mielonego kminku 

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki kolendry

3 listki laurowe

150 ml bulionu (np. 1/2 kostki drobiowej z dobrym składem + gorąca woda)

100 g serka mascarpone


Wykonanie: 


Mięso kroimy na kęsy i obtaczamy w przyprawach: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra, ziele angielskie, kminek. Odstawiamy na ok. 30 minut. Cebulę kroimy w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle klarowanym, podsmażamy mięso przez ok. 10 minut na większym ogniu. Dodajemy cebulę i dalej smażymy bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Pod koniec tego czasu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe, przykrywamy i gotujemy przez ok. 50-60 minut. Jeśli mięso jest miękkie, zabielamy serkiem mascarpone. Gulasz podajemy z kalafiorem startym na grubych oczkach i przesmażonym na maśle klarowanym przez kilka minut.
Bardzo dobry pomysł na obiad.