Gulasz z Udźca Indyka
"Podatki istniały nawet przed gulaszem." - William Goldman
Składniki na 4 porcje:
1 kg udźca z indyka bez kości
3 cebule ok. 500 g po obraniu
2 łyżki masła klarowanego
3 ząbki czosnku ok. 20 g
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kolendry
3 listki laurowe
150 ml bulionu (np. 1/2 kostki drobiowej z dobrym składem + gorąca woda)
100 g serka mascarpone
Wykonanie:
Mięso kroimy na kęsy i obtaczamy w przyprawach: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra, ziele angielskie, kminek. Odstawiamy na ok. 30 minut. Cebulę kroimy w większą kostkę. Na
rozgrzanym maśle klarowanym, podsmażamy mięso przez ok. 10 minut na większym
ogniu. Dodajemy cebulę i dalej smażymy bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Pod koniec tego czasu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe, przykrywamy i gotujemy przez ok. 50-60 minut. Jeśli mięso jest miękkie, zabielamy serkiem mascarpone. Gulasz podajemy z kalafiorem startym na grubych oczkach i przesmażonym na maśle klarowanym przez kilka minut.
Bardzo dobry pomysł na obiad.
