Zupa Dyniowa
Składniki na 4 porcje:
1 kg dyni hokkaido ze skórką bez miąższu
1 batat ok. 230 g
1 cebula ok. 250 g
2 ząbki czosnku ok. 10 g
0,75 l bulionu (np. 1 kostka z dobrym składem rozpuszczona w gorącej wodzie)
300 ml soku z pomarańczy
100 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1,5 łyżeczki curry
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli
szczypta suszonych płatków chilli
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego do obtoczenia warzyw
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
suszone pestki dyni i orzechy pistacjowe do dekoracji
Wykonanie:
Z umytej dyni usuwamy miąższ z pestkami i kroimy ją na kawałki wielkości 4-5 cm. Myjemy batata, a następnie odkrawamy dwa końce i kroimy na podobne części (nie obierając go ze skórki). Układamy warzywa na papierze do pieczenia, natłuszczamy je rozpuszczonym, chłodnym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia, przekładamy cebulę i smażymy przez ok. 8 minut do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Z przestudzonych batatów ściągamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Dynię razem ze skórką również przekrawamy na mniejsze części i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy sok pomarańczowy, cytrynę i śmietankę. Blendujemy na gładką masę i sprawdzamy smak. Każdą porcję dekorujemy orzechami pistacjowymi lub prażonymi pestkami dyni.
Pyszna zupa w sam raz na jesienne dni.
Jak Gotować To Z Nami (Facebook)
