Sałatka z Kurczakiem i Czerwoną Fasolą
"Za pierwszym razem, gdy coś robisz, postępuj zgodnie z przepisem. Następnie dostosuj to do własnych upodobań." - Ruth Reichl
Składniki na 4-5 porcji:
1 filet z kurczaka - ok. 400 g
2 jajka
80 g czerwonej fasoli ze słoika
80 g kukurydzy ze słoika
80 g zielonego groszku ze słoika
3 ogórki kiszone - ok. 200 g
1/2 mniejszej cebuli - ok. 50 g
3 pełne łyżki majonezu
1 pełna łyżka musztardy
1/3 opakowania przyprawy do kurczaka "złocista" - ok. 7-8 g
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kroimy fileta na małe kęsy, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na ok. 30-60 minut. Następnie gotujemy mięso na parze przez ok. 20 minut. Po 10 minutach mieszamy mięso łopatką. Pod koniec gotowania można dodać więcej przyprawy, jeśli jakaś jej część została wypłukana w początkowej fazie parowania. Kawałki mięsa można też usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Jajka gotujemy na twardo przez 7-8 minut i kroimy w kostkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę dodatkowo opłukujemy pod bieżącą wodą. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z majonezem i musztardą. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak i odkładamy na chwilę do lodówki.
Bardzo fajna sałatka. Polecamy.
