Sałatka z Kurczakiem i Czerwoną Fasolą

 


"Za pierwszym razem, gdy coś robisz, postępuj zgodnie z przepisem. Następnie dostosuj to do własnych upodobań." - Ruth Reichl

 

Składniki na 4-5 porcji: 

 

1 filet z kurczaka - ok. 400 g

2 jajka

80 g czerwonej fasoli ze słoika

80 g kukurydzy ze słoika

80 g zielonego groszku ze słoika

3 ogórki kiszone - ok. 200 g

1/2 mniejszej cebuli - ok. 50 g

3 pełne łyżki majonezu 

1 pełna łyżka musztardy

1/3 opakowania przyprawy do kurczaka "złocista" - ok. 7-8 g 

sól, pieprz do smaku 

 

Wykonanie: 


Kroimy fileta na małe kęsy, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na ok. 30-60 minut. Następnie gotujemy mięso na parze przez ok. 20 minut. Po 10 minutach mieszamy mięso łopatką. Pod koniec gotowania można dodać więcej przyprawy, jeśli jakaś jej część została wypłukana w początkowej fazie parowania. Kawałki mięsa można też usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Jajka gotujemy na twardo przez 7-8 minut i kroimy w kostkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę dodatkowo opłukujemy pod bieżącą wodą. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z majonezem i musztardą. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak i odkładamy na chwilę do lodówki.
Bardzo fajna sałatka. Polecamy.