Mięso Mielone z Kapustą
"Niech wszystko smakuje tak, jak jest." - Alice Waters
Składniki na 4 porcje:
800 g mięsa mielonego (400 g udźca z indyka i 400 g łopatki)
700 g białej kapusty
3 cebule - ok. 400 g
4 ząbki czosnku - 15 g
200 ml bulionu (np. 1 kostka rosołowa z dobrym składem + gorąca woda)
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2 listki laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego - opcjonalnie
1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez kilka minut, aby się zeszkliła. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 8 minut mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie obsmażone, przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, dodajemy kapustę, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut do miękkości kapusty.
Można podawać z ulubionymi dodatkami.
