Mięso Mielone z Kapustą

 


"Niech wszystko smakuje tak, jak jest." - Alice Waters

 

Składniki na 4 porcje: 


800 g mięsa mielonego (400 g udźca z indyka i 400 g łopatki)

700 g białej kapusty

3 cebule - ok. 400 g

4 ząbki czosnku - 15 g

200 ml bulionu (np. 1 kostka rosołowa z dobrym składem + gorąca woda)

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

2 listki laurowe

2 łyżki koncentratu pomidorowego - opcjonalnie

1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia

 

Wykonanie: 


Cebulę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez kilka minut, aby się zeszkliła. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 8 minut mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie obsmażone, przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, dodajemy kapustę, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut do miękkości kapusty.
Można podawać z ulubionymi dodatkami.