Zielona Sałata z Jajkiem
"Chyba nigdy nie jadłam sałatki, która by mi nie smakowała." - Linda Sunshine
Składniki na 4-5 porcji:
5 jajek
200 g śmietany 18%
2 łyżeczki octu 10%
2 pełne łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
pieprz
czerwona, ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Myjemy każdy liść sałaty i odstawiamy do osuszenia. Porwane w rękach liście przekładamy do dużej miski. Gotujemy jajka na twardo, czyli ok. 7-8 minut. Wyciągamy żółtka z dwóch jajek, dlatego, że przydadzą się do sosu. Pozostałe białka i trzy całe jajka kroimy na większe kawałki, i dodajemy do liści sałaty. W osobnej, mniejszej miseczce przygotowujemy sos. Ścieramy dwa żółtka na tarce o średnich oczkach, dodajemy śmietanę, ocet, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy sosem sałatę, mieszamy, posypujemy ostrą papryką i odkładamy do lodówki. Schłodzona jest jeszcze lepsza.
Cóż to za obiad bez surówki? Dlatego zachęcamy do wypróbowania naszej propozycji.
