Omlet z Parówkami

 

 
 
"Omlet to coś więcej niż śniadanie; to kulinarne doświadczenie." - Thomas   Keller  
 
 

Składniki na jednego omleta:

 
4 cienkie parówki z dobrym składem - 80 g

3-4 jajka  

4 pomidorki koktajlowe

3 rzodkiewki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

4 pełne łyżki startego żółtego sera np. Gouda lub Cheddar

2 garście miksu sałat

70 g sera feta pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia

sól, pieprz, dowolne przyprawy

 

Wykonanie:  
 

Kroimy parówki i rzodkiewki na małe kawałki, a pomidorki przekrawamy na pół. Rozbijamy jajka do miski i roztrzepujemy je rózgą kuchenną. 
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni o średnicy 23-24 cm i rozprowadzamy go równomiernie po dnie używając łopatki. Wylewamy masę jajeczną na patelnię. Od razu układamy na niej pomidorki, rzodkiewki, parówki, szczypiorek i posypujemy całość żółtym serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy omlet lekko się zetnie (po ok. 3 minutach), podważamy go łopatką dookoła i ruszamy patelnią na boki, aby nie przywarł do jej dna. Przykrywamy pokrywką i smażymy dalej przez ok. 2-3 minuty. Gotowy omlet zsuwamy na talerz, dekorujemy miksem sałat, serem feta i posypujemy dowolnymi przyprawami. 
Bardzo smaczne i syte danie na dobry początek dnia.