Kurczak z Suszonymi Pomidorami i Szpinakiem
"Mów prawdę, pracuj ciężko i przychodź na obiad punktualnie." - Gerald R. Ford
Składniki na 4-5 porcji:
800 g fileta z kurczaka
250 g sera Mascarpone
30 ml śmietanki 30%
1 mały słoik suszonych pomidorów pokrojonych w paski (130 g po odsączeniu)
150 g całych listków świeżego szpinaku Baby
2 całe ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na nieduże, podłużne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, i odstawiamy na bok. Suszone pomidory odsączamy z oleju. Nagrzewamy większą patelnię i rozpuszczamy jedną łyżkę masła klarowanego. Smażymy kawałki mięsa partiami, aby nie wydzieliło się za dużo wody i nie zaczęły się gotować. Obsmażamy filety przez kilka minut z każdej strony do zarumienienia i ściągamy z patelni na osobny talerz. W trakcie smażenia dodajemy drugą łyżkę tłuszczu, smażymy resztę filetów i odkładamy jak poprzednie. Zmniejszamy ogień, wykładamy na patelnię ser Mascarpone, wlewamy śmietankę i mieszamy. Kładziemy wszystkie kawałki fileta, dodajemy suszone pomidory, całe ząbki czosnku, mieszamy całość, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Czasami jest to ok. 20 minut, a czasami dłużej. Można dodać więcej śmietanki. Zawartość patelni mieszamy co jakiś czas od spodu. 5 minut przed końcem duszenia wyciągamy czosnek, dajemy szpinak, przykrywamy na chwilę i gotowe. Szybka i bardzo dobra potrawa. Smacznego.
